Hürriyet

25 Ağustos 2009 Salı

AYLARIN SULTANI


Bir başkadır Ramazan ayı.

Ramazan çocukluğumdur, anneannemin beyaz yazması sarı tespihidir. Öğlene kadar tuttuğum ve sonra sattığım oruçtur. Bayram harçlığı umududur. Yeni ayakkabılar, yeni kıyafetler, bir avuç dolusu şeker vaadidir Ramazan. Mahalleye gelen zincir salıncağı, televizyonda Karagöz Hacivattır. Sofra başında edilen sabır, unutularak yenilen bir ekmek ve bir Eyvah! , bir yudum suya duyulan hasrettir Ramazan.

TRT’de iftar vaktinde her sene aynı duayı yeni duyuyormuşçasına kulak kesilip dinlemek ve en içten en derinden tekrar etmektir Ramazan.

Dedeyle gidilen bir teravih sonrası , alınan horoz şekeridir.

Minarede aceleyle okunan ezan, fırın önünde mis gibi pide kokusu, bir sinir harbi sonrası “ oruçlu oruçlu günaha sokma beni, çekil şurdan! “ cümlesidir Ramazan. Hoşgörüdür , hoşgörülü olma çabasıdır , eline, beline , diline hakim olmaktır Ramazan.

Fakiri anlamak, aç ile aç kalmak, tokluğunu paylaşmaktır . Gecenin bir yarısı evlerdeki tıkırtıdır Ramazan. Uykunu bölmektir , uyanamayan komuşuyu uyandırmaktır, davulcuya harçlık vermek, yaradandan ötürü yaradılanı sevmektir Ramazan. Bir sahur vakti okunan Kuran, gecenin ayazında kılınan namazdır Ramazan.

Kadir gecesidir. Bir yakarış, bir haykırış, affedilme çabasıdır. Allah’tan başka hiçkimseye yalvarmama isteği, nefsin dizgini, ruhun besinidir Ramazan. Aynanın arka tarafını görmektir. Ramazandan daha fazlasıdır Ramazan. Bir aşkın peşinden gitmek, aslını aramaktır. Bir sevdadır, seni sen yapanı anlamaya çalışmaktır .

Yarımı bütün yapma çabasıdır , ışığı bulma hevesidir, manayı çözme isteği, bayrama erme sevincidir.

Hayırlı Ramazanlar ...

2 yorum:

  1. Ne güzel anlatmışsın yine,çok hoştu hayırlı ramazanlar..

    YanıtlaSil
  2. hayırlı ramazanlar olsun arkadaşım :)

    YanıtlaSil