Hürriyet

7 Ocak 2011 Cuma

MUHTEŞEM YÜZYIL

Muhteşem Yüzyıl dizisi için RTÜK'e yüzlerce şikayet maili gelmiş. Meclis işi gücü bırakmış Osmanlı'nın ve Padişah Süleyman'ın itibarını kurtarma peşinde. Ben de izledim bir falso görmedim dizide. Beni rahatsız eden hiçbirşeye rastlamadım.

Bizim ülkemizde ne film sektöründen, ne dizi sektöründen bir numara olmaz arkadaş ben bunu anladım. Film ve dizi senaristleri ya da bu sektöre emeği geçenler yüzünden değil, her çekilen filme diziye taş koyanlar yüzünden.

Hamamcılarla ilgili bir film çekilir hamamcılar ayaklanır, manavlarla ilgili bir film çekilir manavlar sokağa dökülür, Osmanlı ile ilgili bir dizi çekilir , senaristlerin tez başı vurula...Heyhattt!

14 yorum:

  1. allah askına muhtesem yuzyılda falso bulan yurdum ınsanı acaba the tudors'ta işi güçü sevişken hareketlere girmek olan 8. henrry görse neder?? ne bu yahu belgesel değil tarihi belge niteliğinde bi kayıtta değil altıda ustude bi kaç sezonluk dizi iişte! 6 sezon canımza okan saatlerce ekranı işgal eden ali rıza amca nemrut karısı ve aynı kocayı kapma peşindeki kızlarını ayıla bayıla seyrederler pekde bi severler ama

    YanıtlaSil
  2. Muhtemelen bugünlerde birşeyler olucak,gündem değiştirmek için olabilir bunlar.

    YanıtlaSil
  3. arya in neverland@ hay ağzına sağlık . Çok haklısın belgesel değil bişey değil ayrıca Osmanlı'da Harem yok muydu? Yoksa var diye ben mi yanlış biliyorum :)

    YanıtlaSil
  4. içimden geldiği gibi @ her gereksiz tartışmanın arkasından hoop diye birşey oluyor. Cezaevi tahliyelerini bıraktık, Osmanlıyı kurtarıyoruz.. Sevgiyle

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle hem fikirim herkesle..Vardır altında birşey ayrıca öyle tuhaf senaryolarla insanları akrana kitleyen sistem neye karşı şimdi anlamıyorum.Bırakın isteyen istediği gibi yorumlasın ..

    YanıtlaSil
  6. nehircce@ isteyen istediğini izlesin ve istediği şekilde yorumlasın çok haklısın canım. Bir anda herkesler tarih profesörü oluverdi..Sevgiyle

    YanıtlaSil
  7. Tarih profosörü olmasam da tarih hakkında çokca bilgim olduğu kesin. En azından meraklıyım, araştırıyorum. Çocukken abim yüzünden okuduğum şu Osmanlı Devletinde aşık olduğum tek padişah Kanuni'ydi. Çocukken dediğim; 8 yaşındayken. Hani o zamanlar kahramanın kim dediklerinde, abim babam dersin ya ben Kanuni derdim. Sanat anlayışından tutun da; savaş stratejilerine kadar herşeyine aşıktım. Hele o tuğrası yok mu??

    He bunları neden mi anlattım? Çünkü.. O rtük'e mail atanlardan bir tanesi de benim. Zira o kadar rahatsız etti ki beni orda gösterilen Kanuni.Biz Kanuni'yi yatak düşkünü bilmezdik. Bizim bildiğimiz Kanuni savaşa gitmeden önce Allah'tan bir işaret bekler, öyle Allah dostu insandı;bırakın içki içmeyi.. "Sözde dizi" de ki bence karalamaktan başka birşey değil elinde kadeh, kadın manyağı nerdeyse kırmızı nokta dizisi. Madem öyle saçma bir dizi yapıcaksın biz reklamcıların prime time dediği yani çoluk çocuk tv başındayken yayınlamıcaksın. Onu seyreden çocuk Aaa Kanuni böyle yapmış diye bilinçaltına yerleşmeyecek mi? Sonra uçkur meraklsıı milyon tane çocuk. He nerden mi biliyorum, çocuk psikoloji kliniklerinde çalışan arkadaşıma uğradığım zamanlar oluyor. Sordukları soru, hangi filmi izledin oluyor.

    Bizim çocuk Muhteşem yüzyılı seyredip ömrünü at üstünde Osmanlı devletini en parlak döneme taşıyan padişahı yanlış tanıyacaksa yayınlanmasın. Yayınlanıyorsa da dikkatli çekilsin. Muhteşem yüzyıl yatakta değil, savaş strateji geliştirmekte olmalydı. Sen yıllar önce yaşamış dünyayı titreten bir Padişah ı bu şekilde gösteremezsin.!

    He tabiki bu iletişimde öğrendiğimiz gibi gündem belirleme de olabilir. Ama her ne olursa olsun, rahatsız edici. Dizinin incelenip, gereğinin yapılması taraftarıyım. Ben atalarıma saygısızlık yapılmasına seyirci olmayacağım. Tepkimi de izlemeyerek gösteriyorum.

    YanıtlaSil
  8. Hayal Meyal@ Çocukların izlemeyeceği saatte yayınlanması hakkında seninle hemfikirim kesinlikle. Ama sadece bu dizinin değil neredeyse dizilerin hepsinin. Burda devlet görevini yapamıyor ise görev bize düşüyor izlettirmeyeceğiz çocuklarımıza.
    Çok harika bir tarih bilgim yok ama Osmanlı'da harem kavramının olduğu bir gerçek. Ben pek hakaret içeren birşey göremedim dizide zira kadınlarla birlikte oluşu ya da elinde kadeh olması Kanuni'nin tarihteki başarılarına gölge düşürmüyor benim gözümde.Tıpkı " Mustafa" belgeselinde Atatürk'ün zaaflarının olduğunu izlediğimde Yüce Atam'ın başarılarına gölge düşürmediği gibi .. Ama bu görüntülerden kendine gereksiz bir pay çıkarmaya çalışıp Kanuni'yi karalamaya çalışan olabilir mi? Evet olabilir ama bu zihniyetteki biri bunu zaten her şartta yapacaktır.Sanırım sapla samanı ayırmamız gerekiyor artık. Sen ben bunu tartışabiliriz ama şu anda kamuoyu tahliyeler ile çalkalanır iken meclisin öncelikli tartışma konusu bu olmamalı diye düşünüyorum. Atalarıma inan benim de saygım sonsuz, Osmanlı torunu olduğumu hep hatırımda tutuyorum.Sevgiyle :)

    YanıtlaSil
  9. meclisin zorunamı gitmiş? Atatürk'e yapılsa tarih ve özgürlük derler o koltuk delileri..Padişahlar oğlancıysa mecliste keramet..

    YanıtlaSil
  10. Arkadaşlar kadehdeki içkimi dediler şerbetiniz patişahım buyrun diye defalarca ikramda belirtdiler.Vurgulayarak. Ayrıca osmanlı harem hayatı çok daha geniş olan padişahlar vardı. Kanuni azınsanmıyacak kadar cariyeleri vardı.Hürrem en çok bilineni belki ama oda güzelliğiyle deyil ki çok da çirkin bir kadınmış. İdaresi ve olaylara istediği şekilde yön vermesiy ile padişahın gözdesi olabilmiş bir kadındı. Diznin başındada bu emeline kurguklar katılarak nasıl ulaştığını anlatmaya çalışmışlar. Ben pek kadın düşkünü zevk manyağı bir hal görmedim. ozaman çocuklarınıza osmanlı tarihi hiç okutmayın ben en çok nasıl bir vicdanları varmış ki okadar kardeşini boğdurabilmişler diye kendi adıma utanç duyarım.2 yaşındaki çocuğun eline kestane şekeri verip cellatların eline teslim edilen şehzadeleri okurken gözlerimden yaş gelir. Bu ülkede bir halt yapılmaz ben onu anladım elin adamı aynen arkadaşa katılıyorum uçkur düşkünü krallarının envayi çeşit filmini hiç kocunmadan yapıp bizlere sattırıyor ama biz iki kadınla beraber göstediler diye kendi hikayemiz olan filimi seyredemiyeceğiz yada tartışmaktan korkacağız basit işler bunlar. Tarihciler konuştu filimde abartı yok dediler biz hala iki kitap okuduk osmanlı bilir kişisi olduk valla iyi seyirler...

    YanıtlaSil
  11. senin gibi düşünüyorum, haklısın...

    YanıtlaSil
  12. Beter Böcek @ sadece meclisin zoruna gitse iyi. Türkiye ayaklandı. Yakında miting yaparlarsa şaşmayacağım..

    senem çabuk@ harem, oğlancılık, kardeş katli, cellatlar Osmanlı'nın hatta sadece Osmanlı'nın değil o dönemin bir gerçeği. Kendimizi eleştirmeye başladığımızda, yanışlarımızı görmekten utanmadığımızda, tarihte olanları saklamak yerine tartışmaya açtığımızda, iyisi ve kötüsü ile geçmişimizi benimsediğimizde bir adım daha ileri gitmiş olacağız..

    minimalist@teşekkür ederim .. Sevgiyle :)

    YanıtlaSil
  13. Türkiyede senarist yazar sanatçı olmak zor!

    YanıtlaSil
  14. Missbone@ hoşgeldiniz. Zor olduğu kadar da tehlikeli!

    YanıtlaSil