Hürriyet

25 Ocak 2011 Salı

SOĞUK BİR PAZAR VE AYVALI PIRASA

Pazar günleri birşeyler oluyor bana. İçimde bir yemek cini, bir film cini, bir kitap okuma cini, bir de sokakta gezme cini savaş veriyor.

Ertesi gün iş var diye mi, yoksa o gün tatli diye mi bilmiyorum ama birsürü şeyi aynı anda yapma hevesi beni yoruyor, bir o kadar da eğlendiriyor.

Pazar sabah simitli, omletli, bol çeşit peynirli ve bol arkadaşlı bir kahvaltının ardından eve dönüp gazete ve bitki çayı keyfi harika. Hele bir de hava soğuksa battaniye altında çay-gazete paha biçilemez bir keyif.

İçimdeki yemek cini beni her pazar farklı birşey yapmak için dürter durur. O an elimde ne varsa, neyi neyle karıştırabilirsem ve karıştırdıklarımı tutturabilirsem benden keyiflisi olmaz.

Ayvalı ve portakallı pırasa dün öyle bir buhran anımda çıktı. Daha önce yapanlar akıl edenler olmuştur muhakkak ama benim yemek cinim bana dün böyle bir ilham verdi ve yaptım. Harika da oldu.

Nasıl mı yaptım işte böyle :

1 soğanı küp küp doğradım usulca,
Pırasalar aynı boyda kesildiler karınca kararınca,
Havuçsuz olur mu hiç pırasa? Bir büyük havuç halka halka ...
Minik bir domates rendelendi hepsinin yanına.

Bütün malzemeler tencereye, bir iki yemek kaşığı su ile birlikte.
Başladılar tatlarını birbirine vermeye, fokur fokur kaynatmaya, kaynadıkça yumuşamaya.
Yağ mı? Yağ yook aman sakın..
Piştikten sonra sadece üstüne bir yemek kaşığı akıtın.

Bir ayva kesildi, dörde beşe bölündü, tenceredeki arkadaşlarının yanında hemen yer edindi.
Bir de portakal, boynu bükük duruyor köşede.
Suyu sıkıldı,
Tencereye boşaltıldı.

Bir kesme şeker,
Bir çimdik tuz,
Şimdi hepsinin pişmesini bekliyoruz.

Ve nihayet yemek pişti,
Sahne sırası zeytinyağına geldi.
Bir tatlı kaşığı zeytinyağı
Yemeğimize tat verdi...

Afiyet olsun :)

7 yorum:

  1. Hımmm nefis:) elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Hayatın Süs Payı@ teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. ayva artık birçok şeye konuyor kerevize falan ama pırasayı ilk kez duydum sanırım senin özel tarifin bu; ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. minimalist@ pırasalar gözüme az görününce ve ilk gördüğüm de ayva olunca neden olmasın dedim.. Fena da olmadı ... Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  5. Enteresan, meyvenin sebze yemeğine yakışması...

    YanıtlaSil
  6. annelili@ Osmanlıda meyveleri çok kullanırlarmış yemekle. Tabi daha çok et yemeklerinde. Ben de neden pırasayla olmasın dedim :)

    YanıtlaSil
  7. BEN MANDALINA BİLE SIKIP; EKLİYORUM VALLA:)))

    YanıtlaSil