Hürriyet

22 Eylül 2011 Perşembe

DOLAR KANATLANDI

Son bir kaç ay içinde Amerikan Dolarının ve Altının kazandığı değer takdire şayan. Birileri oturduğu yerden parasına para kattı, garip işçim ve emekçim ise hala, oturduğu odanın elektriğini kapatarak, haftada bir kere banyo yaparak , kışın doğalgazı 1 odada yakarak tasarruf peşinde.

Ekonomisi çökmüş, yerle yeksan olmuş, habire karşılıksız para basan, uluslararası değerlendirme kuruluşları tarafından güvenilirlik notu düşürülen bir ülkenin parasının bu denli değer kazanması ise ekonomide bir çığır.

Ben iktisat okudum. " Para ve Banka" diye bir dersimiz vardı. Para politikaları  ,spekülasyonlar ve günlük olayları işlerdik o derste. Senaryolar yazardık. O acemi halimizle saçma sapan teoriler ürettiğimiz de olurdu ama bakıyorum ki o saçma sapan teorilerimizin hepsi gerçek olmuş.

Ve anlıyorum ki, en basit , en saçma , en gereksiz bir hamle bile bir spekülasyona yol açıp birilerinin cebini doldururken öte yandan bir diğerini boşaltıyor. Ve benim ülkemde cebi boşalan hep sade vatandaş ve küçük yatırımcı oluyor ...

2 yorum:

  1. şunu gördüm ben beklentinin tam tersi yönde hareket eden kazanıyor garip bir şekilde... spekülatif hareket eden ve kısa vadeli düşünen küçük yatırımcılar ise kaybetmeye mahkumlar her zaman olduğu gibi...

    YanıtlaSil
  2. anne kaleminden@ kesinlikle evet. Beklentilerin tersi yönde haretket kazandırıyor. Ama büyük bir kumar da bu ayrıca..

    YanıtlaSil