Hürriyet

15 Eylül 2011 Perşembe

YA ŞUNDADIR YA BUNDA, ACABA HANGİ MACUNDA

Geçenlerde gazetede, dişindeki iltihap kanına karışınca ölen birinin haberini okudum. Ne kadar doğrudur bilmem ama diş sağlığımıza yeterince özen göstermediğimiz bir gerçek. Diş sağlığını korumanın ilk adımı dişleri düzenli fırçalamak. Burada şu soru devreye giriyor. Hangi macunla?
Reklamları izledikçe, popüler dergileri karıştırıp bazı reklamsal yazılar okudukça kafam dehşet karışıyor. Ben ki bir dönem medikal alanda faaliyet gösteren bir firma için PR çalışmaları yaptım. Bu sektörlerde reklamın -pazarlamanın nasıl yapıldığını, nasıl yürüdüğünü iyi bilirim.

Sorarım size biz hangi diş mucununu kullanacağız? Ya da aynı anda kaç farklı diş macunu kullanmamız gerekiyor? Çürüklerden korunmak için ayrı, tartar ve diş eti hastalıklarından korunmak için ayrı, eğer diş minemizde hassasiyet var ise ayrı, dişimizde çürük oluştu ise ayrı, nefesimiz kokmasın diye ayrı, sigara içiyorsak ayrı, kahve tutkunu isek ayrı, ona ayrı buna ayrı. Basit bir hesaplama ile en iyi ihtimal 3 tane diş macununu eş zamanlı olarak kullanmamız gerekiyor. Diğer bir ihtimal bu diş macunlarını karıştırıp yeni nesil çok amaçlı bir diş macunu elde etmemiz gerekiyor.

Bir markete gidip diş macunu seçmek oldukça basit bir işlem olması gerekirken , gittikçe dünyanın en stresli ve en düşündürücü işi olmaya başladı. Oysa ki diş macunu ne işe yarar? Dişleri ve ağız içini yiyecek artıklarından ve dolayısıyla bu artıklar yüzünden oluşan bakterilerden temizlemeye. Bakterilerden temizleyerek çürük olmasını ve diş eti hastalıklarının oluşumunu engellemeye. Bir de diştaşı oluşumunu engellemeye fakat diş doktrumun dediğine göre bazı ( hatta ülkemizdeki birçok) insanın tükürüğünde bulunn bir madde nedeniyle ne yaparsan yap diş taşı oluşumuna meyilliyiz, bu yüzden belli aralıklarla dişçimizi ziyaret etmeliyiz.

Kişisel fikrimce diş minelerini aşındırmadan temizleyen bir diş macunu herkesin işini görecektir. Hangi diş macununu kullansam diye karalar bağlayıp, rafların önünde uzunn uzunn vakit geçirmeye hiç gerek yok. Bir diş macunu için bir servet ödemeye ise hiç ama hiç gerek yok.

Dişlerini ve dilini düzenli fırçalayan, diş ipi kullanan ve gerekli aralıklarla diş hekimine giderek kontrollerini yaptıran bir insanın hangi diş macununu kullandığının pek bir önemi yok. Gerekli olan bu tedbirleri uygulamayanlara ise hangi diş macununu kullanırsa kullansın o diş macununun bir etki göstereceği yok. Bundan da hangi sonucu çıkartıyoruz?

Önce kişisel hijyenimize özen gösterelim. Çocuklarımızı bu şekilde yetiştirelim. Gerekirse bıkmadan yılmadan hergün dişlerini fırçalayıp fırçalamadıklarını takip edelim, bir kereden birşey olmaz mantığından vazgeçelim. Sonra da kesemize uygun, aklımıza yatkın bir diş macunu seçip yolumuza devam edelim.

Düzenli olarak diş doktorunu ziyaret eden biriyseniz zaten gerekli olan ek bir tedbir var ise onun yönlendirmesi ve reçetelemesi sonucunda kafanız karışmaz ve ihtiyacınız olan ürünü temin edebilirsiniz gönül rahatlığı ile.

"Bir diş doktoru muayenesi kaç para ? Biliyor musun sen?" diye sorulduğunu duyar gibiyim. Evet ülkemizde özel bir diş doktoruna gitmek büyük bir külfet. Çocuklarla ilgilenebilen bir diş hekimi bulmak zor. O halde ne yapacağız..Devletimizin açtığı ağız ve diş sağlığı hastanelerinden, diş hekimliği fakültelerinin polikliniklerinden, devlet ve ssk hastanelerinden yararlanacağız. Özel bir diş hekimine gittiğimizde karşılaşacağımız konforu bulamayacağız tabiki de ama hiç gitmemekten iyidir değil mi?

Sevgiyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder