Hürriyet

12 Kasım 2010 Cuma

KURBAN

Yine bir Kurban Bayramı geliyor ve yine aynı tartışmalar yaşanacak yurdumda.

Kurban kesmek yerine bir fakire aynı oranda yardım yapsanız.. Kurban kesmek vahşettir..

Yine bir Kurban Bayramı ve yine aynı görüntüle olacak yurdumda.

Kaçan kurbanlar, kan revan içindeki yollar, kesimleri dehşet içinde izleyen çocuklar...

Kurban kesmek bir ibadet biçimdir.  Tıpkı namaz kılmak gibi, tıpkı oruç tutmak gibi, tıpkı zekat vermek gibi, tıpkı yalan söylememek yetim hakkı yememek gibi.. Bir ibadetin diğerinin yerini tutması mümkün değil benim fikrime göre..

Ama Kurban gerekleri yerine getirilerek kesilmeli. Hijyenik ve temiz ortamlarda , alanen değil gözden uzak kurban kesimi için ayrılmış özel kapalı alanlarda, çocuklardan uzakta ve bu kesime onları şahit etmeden.
Konu komşuya dana kestiğini göstermek için bahçeyi kan gölüne çeviriyorsan o kurban değildir bence. İşte o vahşettir. Zira zaten dinimiz de ibadetin gizli olanını makbul tutmaz mı?

Kesilen kurban etleri bir senelik et ihtiyacını karşılamak için derin dondurucularda tutulmak yerine, arşınlanmalı sokaklar. Et girmeyen evlerle paylaşılmalı kurban. Her hafta evine et alan üst komşuya vermek yerine senede bir kez bile et alamayan aileler bulunmalı. Yok demeyin çok! Arayan bulur. Biraz vakit ayırmak yeterli..

Belki de o evlerde ki çocuklar bir kaç hediye ile sevindirilmeli. Kurban kesmek için aile bütçesinden 700 TL ayırabilen bir ailenin 200 TL'lik bir harcama daha yapmasının çok zor olduğunu sanmıyorum çünkü..

Sanırım işte böyle olduğu zaman Kurban kurban olur ve sevinir kurbanlığına, bayram bayram olur yüreklerde iz bırakır ve herşey amacına ulaşmış olur.

Herkesin Kurban Bayram'ı mübarek olsun.

Sevgiyle

1 yorum: