Hürriyet

4 Ocak 2010 Pazartesi

KIZ KULESİ KAYBOLMUŞ YERİNİ BİLEN VAR MI?


1 Ocak 2010 itibari ile resmen Avrupa'nın Kültür Başkenti'yiz artık. Bir şenim, bir neşeliyim, bir gururluyum sorma. Şehrimle gurur duyuyorum, koltuklarım kabarıyor. Hani istesinler verdiğim verginin 3 katını vericem öyle bir gaza geldim.

Şehrimin kaldırımı olmayan sokaklarından kültür akacak . Sokak ressamları; olmayan logar kapaklarını resimleyecek logarların üstüne, itfaiye - ambulans giremeyen sokaklara tiyatrolar kurulacak. Belki taşan derelerin üstünde de bir atraksyon gerçekleştirirler. E ne de olsa aldıkların paraların bir kısmını harcamaları lazım değil mi? Hepsi cukka cebe olmaz!

Şu reklamlar neyi sembolize ediyor onu da bir anlatsan çıksa daha da bir bilinçli şehirli olacağım. Kültür başkenti teması iyice ruhuma işleyecek.

Denizin ortasında bir Galata Kulesi.Şunu mu demek istiyor?

- Ey saf İstanbullu. Yıllar yılı kaşıkla verdiğimizi kepçe ile geri aldık. Geçim telaşından oturduğun o küflü bodrum katından kafanı bile çıkaramadın ve Galata Kulesi'nin nerde olduğunu bile bilmiyorsun! Şimdi çık evinden ve şehrinin güzelliklerini keşfet. Bak Avrupa Kültür Başkenti olduk.

Ya da şöyle mi :
- Ey parası cebine sığmayıp da orasına burasına tıkıştıran, çorap almak için Milanolara giden ehl-i keyf İstanbullu. Eyfel Kulesini sorsak kaç parça demirden yapıldığını bile söylersin. Ama Galata Kulesi'nin yerini bilmiyorsun! Çık biraz , dolaş, kendi ülkenin esnafını kalkındır, halkın arasına karış, şehrinin tarihi yerlerini gez.

Yoksa maksat İstanbul'a yabancı ziyaretçi mi çekmek? İyi de elin ecnebisi gelip de Marmara Denizi ortasında Galata Kulesi aramaya kalkar ise kim olacak bunun sorumlusu?

Cevap istiyorum , bu reklam neyi anlatıyor? Ne de olsa ajansın parasını bizim vergilerimizden vermediler mi? Dolayısı ile cevap aramak hakkımız değil mi?

PS : Bu arada İstanbul ile aynı zamanda Avrupa Kültür Başkenti olan Macaristan Pecs ve Almanya'nın Essen şehirlerinde neler oluyor çok merak ediyorum?
Bir de başkent dediğin şey 1 tane olmaz mı? Yoksa ben mi yanlış biliyorum?

4 yorum:

  1. Pecs deyince aklıma hemen, meşhur Osmanlı tarihi yazarlarından Peçevi İbrahim Efendi ve onun Peçevi Tarihi geldi. Peçevi, yani Peç'li...

    Çok fazla spekülasyon yapıldı İstanbul 2010 için. Bakalım, inşallah sonu hayırla biter...

    YanıtlaSil
  2. Coşkun Hürsel@ 2010 etkinliklerini mesleğim icabı yakından izlediğim için yaklaşık 1 senedir, oluşan şahsi fikrim içi boş bir balon olduğu yönünde...

    YanıtlaSil
  3. ben bu soruya 1 tivitle cevap aradım ama istanbulu gezmeyen istanbullu oldu adım:)bir bilirkişi çıkıp reklamı açıklarsa ben de mutlu olurum. ama "iyi reklam dediğin üstünde konuşturandır,gerisi de önemli değildir" tarzı zırvalar olmasın:)

    YanıtlaSil
  4. mgntwmn@ sana mı İstanbul'u gezmeyen İstanbullu dediler . Tanımıyor onlar seni, bana pasla hepsini ben anlatırım seni onlara :)

    YanıtlaSil