Hürriyet

1 Mart 2010 Pazartesi

BİR FİNCAN KAHVE


Kahve deyip geçme. Ne sohbetlere tanıklık eder , ne sırlar taşır telvesinde.

Geleceğe umut olur mavi mavi.

Geçmiş dillenir, sohbetler koyulaşır. Bazen bir kısmet, bazen yüklü bir deve, bazen üç vakte kadar vuslattır bir fincan kahve...

Güzel bir yemek üstüne ciladır ,

Akşamdan kalma bir sabahı aydınlatıverir, baş ağrısına birebir gelir.

Sarhoş naralarındaki isyan, oğlu askerde yüreği yaralı bir annenin beklediği iyi haberdir.

Meraklı komşunun eve sızma vesilesi, lokumun yarenidir kahve.

Sabırdır kahve, edeptir, gelenektir, töredir.

Allahın emri, peygamberin kavlidir.



MERAKLISINA NOT :

Osmanlı döneminde misafirliğe gidildiğinde misafire birşey içer misin diye sorulduğu zaman, misafir eğer kısa zaman önce kahve içti ise " Kahveliyim" diye cevap verirmiş. Bunu duyan ev sahibi uzunca bir süre misafirine ikram yapmazmış. Maksat kahveyi içen kişinin ağzındaki kahve tadını bozmamakmış.



6 yorum:

  1. Bozbek, çok güzeldiii :))
    Bugün bi arkadaş daha bloğunda kahveden söz etmiş :)), canım istedi müsait olduğumda bol köpüklüsünden içmek istiyorum.
    Ayrıca Osmanlı döneminden yaptığın alıntıyı hiç duymamıştım, ama çok sevdim :)) Şimdilerde kahvenin yerini yapımı daha kolay olan çay aldı sanırım :)
    Sevgi ve saygılarımla..

    YanıtlaSil
  2. ama şöyle köpüklüsünden bi tane olsaydı da, mutlu mutlu sohbetler etseydik olmaz mıydı yaahu :/ bilirsin çok düşkünümdür kahveye ve sen'li sohbetlere :)

    YanıtlaSil
  3. Derkenar@malesef artık kahve karıştırmaya bile vakti yok pek kimsenin. Ama meraklısı asla vazgeçmez bence bu keyiften . Sevgiyle :)

    Bedardem@ kahveyi ocağa koydum. Köpüğü taşmadan bekliyorum :))

    YanıtlaSil
  4. "kahveliyim"; ilk defa duydum güzel bir not düşmüşsün. Günde bir fincan kahve içme alışkanlığım vardır işyerinde. Sinirlere iyi geliyor, sakinleştiriyor.

    YanıtlaSil
  5. minimalist@bu anektodu bana da yaptığım organizasyon sırasında tanıştığım bir tarih araştırmacısı anlatmıştı. Daha kimbilir bilmediğimiz neler vardır arşivlerde

    YanıtlaSil
  6. kahveliyim ilk kez duydum ben günde 3 fincan kahve içerim içtiğim kahve maalesef köpüksüz ve şekerli kahve telvesinin mide rahatsızlığını arttırdığını biliyorum paylaşımınız için teşekkür ederim sevgi ve dostlukla...

    YanıtlaSil